Kotamäki (Tuomiojärvi)

Yleistä
Kotamäen kylä sijaitsee Jäppilässä noin 9 km kirkolta lähtevää Kotamäentietä pohjoiseen. Matkaa Pieksämäelle Partaharjun kautta on 20 km, Varkauteen n. 35 km, Suonenjoelle 28 km ja Kuopioon n. 75 km.

Kotamäen seutua on myös Peräselän kylä. Talouksia kyliemme alueella on n. 50. Ilahduttavaa on muutaman lapsiperheen muuttaminen kylälle. Tyhjillään olevia taloja ei ole kuin yksi. Lapset kuljetetaan taksilla ala-asteelle Jäppilän kirkonkylälle. Yläasteelle mennään Siilin kouluun linja-autolla

Luonto
Kotamäelle on tyypillistä metsäiset mäet ja selänteet. Korkeimmat mäet on Kainulanmäki, Pöytämäki, Sormulanmäki ja Keisarinmäki. Vesistöjä on vähän verrattuna naapurikyliin. Kota-, Matkus-, Tuli- ja Sutilammet sekä Vääräjärvi auttavat osaltaan tätä puutetta. Puhdasta luontoa ja luonnonrauhaa on tarjolla sitä etsiville. Kotamäestä löytyy metsiä ja soita joissa voi samoilla, marjastaa ja sienestää. Talvisin hiihtolatu kiertää vaihtelevassa maastossa. Menneisyys on läsnä rehevissä kaskimetsissä ja siellä vielä havaittavissa olevissa nauris- ja hiilenpolttokuopissa.

Tuomiojärvi
Kotamäen pohjoispää rajoittuu Tuomiojärveen, joka on valtakunnallisesti arvokas lintujärvi. Järvellä pesii monipuolinen vesilinnusto (mm. nauru- ja pikkulokki, sorsalinnut ja joutsenet) ja se on huomattva muutonaikainen levähdyspaikka. Järvi on mutapohjainen ja osittain umpeenkasvanut. 1980- luvulla eteläpäähän ruopattiin kulkuväylät  ja muta kasattiin linnuille pesimäsaarekkeiksi. Tuomiojärvi on luonnonsuojelu aluetta. Kasvillisuutta mm. lumme, ulpukka, vesikuusi, vesiherne, kilpukka, erilaiset sarat, järvikaisla, järvikorte, vehka, ratamosarpio, äimäruoho, uistinvita, vesirikko.

Perinnemaisema
Petäjäselän laidun Tuomiojärven eteläosassa on luokiteltu Pieksämäen seudun arvokkaimmaksi perinnemaisemaksi. Hoitotoimenpiteenä 3 ha:n kokoisella hakamaalla laiduntavat hiehot. Kun karja talloo maaperän rikki, tulee tilaa heikommillekin kasveille. Ahomansikka ja mesimarja ovat jo elpyneet hoitotoimenpiteiden seurauksena.

Yhdistysoimintaa ynnä muuta
Kotamäen kyläyhdistys

  • kylätoimikunta on perustettu 1981 ja se rekisteröitiin 2003

Vireästi toimiva kyläyhdistys on saanut aikaan mm. seuraavaa:

  • uimaranta Matkuksella pukukoppeineen ja laitureineen 
  • kilometripylväiden entisöinti Kotamäentiellä 
  • jätepiste ja ilmoitustaulut 
  • kyläkirja Räppänä 
  • kyläsuunnitelma on hyvällä alulla 
  • retket, illanvietot, pikkujoulut, ym. yhteiset tapahtumat kokoavat kyläläiset yhteen 
  • perinteiden ja vanhojen tapojen vaaliminen on erityissuojeluksessa. On kokeiltu tervanpolttoa ja järjestetty viinankeittonäytöksi

Kyläyhdistyksen jäsenet 2004
Puheenjohtaja Asko Siikanen, puh. 626118
Varapj Anne Hänninen, puh. 626170
Sihteeri Aino-Maria Vottonen, puh. 626151
Mikko Heiskanen, Antti-Jussi Kuutti, Kerttu Lehkonen, Eino Sormunen, Silja Taavitsainen.

Peräselän seudun maa- ja kotitalousseura
Seura omistaa viljakuivurin ja pilkekoneen, naisjaostolla on vuokrattavana 50 hengen ruoka-astiasto, kaksi 50 hengen kahviastiastoa, kahvinkeitin ja kangaspuut.
Seuran puheenjohtaja Kari Lappi, puh. 626154 ja sihteeri Juha Siikanen, puh. 626118

Kotamäen Eräveikot ry.
Seura perustettu 1964.
Puheenjohtaja Asko Siikanen, puh. 626118 ja sihteeri Hannu Kollani, puh. 050-3057001.
Hurraottajat
Mopokerho Hurraottajat on tuonut väriä ja vipinää kylän elämään. Vanhoihin mopoihin hurahtaneet miehet + nainen järjestävät tarvittaessa ohjelmaa erilaisiin tilaisuuksiin. Päästäkseen seuran jäseneksi on hakijan osoitettava jokin linkki Kotamäkeen. Katso kotisivut.

Kota
Mikko Heiskasen rakentama ja omistama kota Sormulanmäen päällä on ollut kyläläisten ja retkeilijöiden vapaassa käytössä. Kotaa vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin. Ota yhteys kodan isäntään: Mikko Heiskanen 0500-340688.

Kivikorut
Mirja ja Pekka Hynninen valmistavat upeita kivikoruja kotonaan Mustalahdessa. Koruja esillä ja myytävänä kylätapahtumien aikana.

 

Kotamäen kylätoimikunta
Anne Hänninen
Kotamäentie 1121
76100 Pieksämäki